Burgonya felhasználási lehetőségei

Szerző : | 0 Hozzászólás | On : 2016-09-07 | Kategória : Cikkek

 

Krumpli, a konyhánk legjobb barátja!

A burgonya felhasználási lehetőségei

A krumplival igazán nem nehéz bánni! Értékes, régi zöldségünk ez, mely akár egy ósdi, már nem használt dézsában, sőt műanyag konténerben is termeszthető, a konyhában pedig számos módon felhasználhatjuk!

Ki ne ismerné és szeretné a krumplit? Ez az egyszerű, egykor csak az indiánok által ismert zöldség nemcsak finom, de értékes tápanyagokban is gazdag. Tartalmaz a szervezet számára igen fontos vitaminokat: B- és C-vitamint, kevés A- és K-vitamint, de figyelemre méltó az ásványi anyag tartalma is. Ellát bennünket vassal, folsavval, kalciummal, káliummal, cinkkel és mangánnal. Egy átlagos méretű krumpli 18 százalék keményítőt tartalmaz és 1-2 százalék fehérjét.

Sok zöldséggel szemben nemcsak az év bizonyos időszakaiban kapható nagyobb mennyiségben. A burgonyára mindig számíthatunk! Érdemes megjegyezni, hogy a krumplinak csak a gumóját fogyasztjuk. Harmad annyi energiát tartalmaz, mint a kenyér. Az egyik leggyakoribb köret húshoz.

De hányféleképpen használhatjuk fel a krumplit?

Az első, ami mindjárt eszünkbe jut, a sült krumpli vagy hasábburgonya. A különféle formákra is vágható burgonyaszeleteket bő olajban vagy zsírban kisüthetjük sült krumplinak, majd enyhén megsózzuk a végén, még az edényben és megforgatjuk őket.

Számos ételhez illik remekül a főtt krumpli. Megfőzhetjük pürének, összetörve a burgonyát a végén, vagy a kocka alakúra vágott krumplikat forró vízben megfőzzük és a végén kis sóval meghintjük, petrezselymet vagy snidlinget szórunk rá. A hajában főtt krumpli szintén közkedvelt, jól passzol bizonyos ételekhez. Újkrumplival, korai burgonyából célszerű készíteni, a vízbe egy kis sót rakva, hogy ne repedjen meg a héja.

potato

Nagyon ízletes tud lenni a krumplifőzelék. Az apróra vágott burgonyakockákat vízzel, habarással, egy kis pirospaprika felhasználásával és babérlevéllel készítjük el főzeléknek.

A krumpli levesben is nagyon finom. Számos leves „tartozéka”, de kenyérhez, kelt tésztákhoz, főtt- és sült tésztákhoz egyaránt használhatjuk.

A burgonyát csoportosíthatjuk felhasználása alapján, sőt fajtái alapján is: melyiket milyen ételhez a legjobb használni?

A sütnivaló krumplit sütjük vagy enyhén szétfőve tálaljuk. Sült krumplinak, pürének vagy pehely alapanyagnak, krumplis tésztákhoz, chips-hez használhatjuk. Erre a célra leginkább javasoltak az Agria, a Kuroda, a Karlena, Góliát, Vénusz Gold, Solara, Lady Rosetta és Lady Claire burgonya fajták.

Ha a krumplit főzzük, főznivaló, illetve nem szétfövő típussal érdemes dolgoznunk. Főzéshez, raguk és saláták készítéséhez alkalmazzuk és legcélszerűbb, ha ilyen esetekben a Pannónia, Red Scarlet, Desirée, Kondor, Aladin, Amorosa, Impala, Kleopátra, Marabel, Katica, Hópehely, Laura, Luca XL, Rioja, White Lady és Balatoni rózsa krumpli fajtákat használjuk fel.

07

Amennyiben a burgonyából salátát készítünk, nem szétfövő típust kell választanunk. Salátákhoz, rakott burgonyához, tepsis krumplihoz, hidegkonyhai finomságokhoz ez a legajánlottabb. Az Agata, a Cherie és a Somogyi sárga kifli azok a burgonyafajták, melyeket erre a célra leginkább használhatunk. Jó étvágyat hozzájuk!

2016.09.07.

Forrás:

http://www.kerteszaruhazak.hu/portal/downloads/Vetes_vetomag/A%20burgonya%20termesztse%20s%20felhasznlsa.pdf

http://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.