Főzési alapismeretek – 2.rész

Szerző : | 0 Hozzászólás | On : 2016-09-07 | Kategória : Cikkek

Így fűszerezd az életed!

A fűszerek teszik ételeinket igazán élvezetessé! Egy húsétel elkészítését például aligha tudnánk elképzelni nélkülük. Melyek hát a legsűrűbben használt fűszereink, amit nem hagyhatunk ki?

Emlékszünk még gyermekkorunkra, amikor anya és apa sokszor hasztalan próbálta belénk diktálni a petrezselymet? Azok az idők persze már elmúltak s ma már örömmel vesszük, ha megszórják ételünket ezzel a friss, finom fűszerrel!

A petrezselymen kívül természetesen számos fűszer áll rendelkezésünkre, melyekkel ízesebbé tehetjük ételeinket, fokozva vagy akár meg is változtatva az ízvilágot. Lássuk, melyeket használjunk leggyakrabban a magyar konyhában és mire? Kezdjük a régi ismerőssel!

fazer_yrtit_vaaka_h-390x333

1.Petrezselyem: a petrezselymet bátran szórhatjuk szinte bármire. Frissen vagy tasakból kiszedve. Kiváló a hús- és a halételekhez, meghinthetjük vele a leveseket, a mártásokat, sőt a salátáknak is igen finom alkotórésze lehet.

2.Bors: szinte mindenhez alkalmazható, ízesíthetünk vele húsokat és zöldségeket, spenótot, pörköltet (gombát is), számos olaszos étel kitűnő ízesítője és öntetekhez is remek.

3.Fűszerpaprika: szintén igen sokoldalúan használható. Levesekhez, pörköltekhez mindig előnyös, ahogyan kiváló a töltött káposztába, a főzelékekhez, a rakott káposztába is.

4.Babérlevél: erőteljes ízét leggyakrabban hüvelyesekhez, főzelékekhez, illetve burgonyával készült ételekhez használjuk.

5.Fokhagyma: nagyon sok ételt megízesít. Darált- és egész húsok spékeléséhez, fasírt készítéséhez, kocsonyához javasolt, de a spenótot, a bablevest, lencselevest, a salátákat is szokás fokhagymával ízesíteni.

6.Kömény: erőteljes ízt kölcsönöz az ételnek, gulyáshoz, káposztás finomságokhoz szokták adni, de a pogácsa tetejére is szórható, jellegzetes ízt ad neki.

7.Zeller: legfőképpen a húsleves, a raguk „tartozéka”, de nagyon finom ízt ad a hüvelyes- és a paradicsomos ételeknek, valamint természetesen salátákhoz is adható.

8.Bazsalikom: főként a salátákhoz, paradicsommal készült ételekhez passzol, olaszos ízekhez remekül használható – ilyenek a pizzák és az olasz tészták. Mediterrán fogásokhoz, így a zöldséges ételekhez ugyancsak remek.

basil-1465840480Ubg

9.Majoranna: a leggyakrabban vele fűszerezzük a húsokat, legyen az csirke, vagy éppen hal. Ezekhez illik igazán, de a pizzának-, a tojásos ételeknek, a körözötteknek is kiváló ízesítője. Használjuk még paradicsomhoz és salátákhoz.

Interior_herb_HQ025

10.Kapor: igen kellemes ízt biztosít a tejfölnek, a kaporral remek mártások készülhetnek. A tököt, az uborkát, a cukkinit kiválóan ízesíthetjük vele, de a töltött káposztának is csodás aromát ad.

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.