Hogyan válasszunk serpenyőt?

Szerző : | 0 Hozzászólás | On : 2016-03-17 | Kategória : Konyha tippek

Milyen legyen a serpenyőm?

Tükörtojást vagy virslit szeretnénk sütni, halat akarunk párolni, vagy egyszerűen csak megforgatnánk egy kis olívaolajban a zöldségeket? Mindig jól jöhet egy univerzális serpenyő, de vannak speciális típusai is.

A serpenyő lényege a gyors sütés, hiszen közvetlen hőhatásnak van benne kitéve az étel. Minden lehetőségre tökéletes az univerzális serpenyő, melyben számos ételt elkészíthetünk. Manapság azonban válogathatunk is: legyen használható gáztűzhelyen, üvegkerámia tűzhelyen, indukciós tűzhelyen is. Választhatunk tükörtojás sütő formát, grillserpenyőt, párolóserpenyőt, bordázott felületűt, olyat, melyben zsiradékmentesen készíthetjük el az ételt, vagy ami tökéletesen osztja el a hőt.

Ugyanakkor a tapadásmentes belső felület minden esetben elvárás. Az ugyanis, hogy az alumínium serpenyő belső fala tapadást gátló felülettel készüljön, elengedhetetlen. Emiatt válik lehetővé, hogy a főzés-sütés akár nagyon kevés zsiradékkal (vagy anélkül) is megvalósulhasson, hogy a tisztítás könnyű-, az edény élettartama pedig hosszú legyen.

A klasszikus teflon bevonat kétrétegű tapadásgátló felülettel, színvonalas összeillesztési technikával készül. Vannak azonban ennél ellenállóbb, nagyon gyakran is igénybe vehető, remek tapadásgátló, háromrétegű megerősítéssel készült serpenyők, melyeket használhatnak a kevésbé gyakorlott és a már profi szakácsok is.

Még tökéletesebb az a teflon bevonat, mely a karcolással, dörzsöléssel, súrolással szemben ellenállóbb, fém eszközökkel is hozzá lehet érni. Ezt három, igen vastag rétegből készítik, apró minerál szemcsékkel. Ezen részecskék járulnak hozzá, hogy a teflon felület ne sérüljön fémeszközök érintésétől sem.

Milyen serpenyők vannak?

A klasszikus változat az öntöttvas serpenyő, nyéllel vagy füllel, változó mérettel és vastagsággal. A zománcozott serpenyőt kívül és belül is zománcozzák, a nyele műanyag. Van belőle kétfülű is. Léteznek alumínium serpenyők, melyek hővezetésüket és árukat tekintve is kiválóak lennének, de szükségük van védőbevonatra, jelentős, oxidációra való készségük miatt. Ennek egyik verziója a kerámia serpenyő – ebben lehet zsiradék nélkül vagy minimális olajjal sütni -, és a préselt alumíniumból készült, dupla kerámia bevonatos serpenyő.

A szendvics szerkezetű serpenyők belsejét jó hővezető fémből készítik, többnyire alumíniumból és rozsdamentes acél burkolattal burkolják. Vannak rozsdamentes acél serpenyők is. Mivel a hővezető képességük gyengébb, vastagabbak és súlyosabbak a társaiknál. A réz serpenyő napjainkban a legkiválóbb hővezetésű darab, de a legdrágább is. Egyébként minél vastagabb egy serpenyő alja, annál egyenletesebb a hővezetése.

Milyen ételekhez célszerű?

A serpenyő szinte bármilyen étel elkészítéséhez kitűnő. A mai, modern serpenyőkben már zsiradék nélkül is kisüthetünk egy tojást vagy palacsintát. Ezek a leggyakrabban serpenyőben sütött ételek, a különféle húsok – így például bécsi szelet -, a rántotta, a bundáskenyér, a rántott zöldségfélék mellett. A Délkelet-Ázsiában népszerű, mély, nagyobb befogadóképességű serpenyő a Wok, melyet egyenletesen melegít minden oldalról a szabad láng. Gyorsételekhez ez a legjobb, így a rizs vagy a zöldségek készítéséhez javasolt.

Ma már speciális kialakítású serpenyőt is választhatunk, ilyen a grillserpenyő mindenféle, grillezni kívánt ételhez. A legtöbb húsfélét tökéletesen megsüthetjük serpenyőben is, ha nem sütőben készítjük. A serpenyő szinte bármire bevethető, így nem árt, ha van otthon belőle egy-kettő!

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.