Így csináljunk sushit otthon!

Szerző : | 0 Hozzászólás | On : 2016-09-07 | Kategória : Cikkek, Előétel

 

Szeretjük a szusit? Nem muszáj érte étteremben menni. A szusi házi elkészítéséhez sokkal inkább kitartásra van szükség, mint alapos felkészültségre és konyhatudományra.

Sokan tartanak a szusi házi elkészítésétől, még ha egyenesen imádják is. Első ránézésre, no meg a hozzávalók kombinációját átgondolva valóban nem tűnik túl egyszerűnek megcsinálni. Ám az igazság az, hogy a szusi otthoni elkészítése inkább kitartást igényel, mintsem alapos felkészültséget. A hozzávalók a következők:

Szerezzünk be a szusihoz 30 dkg rizst, rizsecetet, sót és cukrot, algalapot (norit) valamint tetszés szerint bambuszlapot. Utóbbival könnyebb feltekerni a szusit.

A többi hozzávaló valójában rajtunk múlik. Rakhatunk bele bármilyen főtt halat, a lazacot nyers formában is fogyaszthatjuk. Kerülhet bele főtt rák és egyéb tengeri herkentyűk. Zöldségből szinte bármit pakolhatunk a szusiba, de a gyümölcs is remek töltelék (az avokádó ajánlott). Ha szeretjük, a főtt tojás is belerakható.

Először a rizst fogjuk a szusihoz megcsinálni. Rakjuk egy tálba a szükséges mennyiségű rizst, áztassuk meg, langyos vízben mosogatva. A vizet többször kell cserélnünk alatta, akkor jó, ha már nem festi fehérre. A rizst kevés vízzel főzzük meg, hogy jobban tapadjon. Adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet, 1 kiskanálnyi cukrot és egy kevéske sót. Keverjük össze. A megfőtt, puha rizst végül rakjuk bele egy tálba és hagyjuk hűlni.

IMG_7588

Következik a szusi feltekerésének tudománya. Terítsük ki a bambuszlapot a munkafelületen, majd erre helyezzük rá az algalapot. Szórjuk rá a rizst, szétterítve, az algalap túlsó végén hagyva néhány cm üres helyet, mert a feltekerés így könnyebb lesz. A rizst lehetőleg kezeljük vizes kézzel, így nem tapad az ujjunkra. A szétterített rizst érdemes megnyomkodni, hogy jobban tapadjon az algalapra. Következnek az egyéb szusi töltelékek: ne feledjük minél kisebbre vagdosni őket, mielőtt a rizsre ráhelyezzük.

Ha minden megvan, amit bele szerettünk volna rakni, elkezdhetjük feltekerni a szusit. Jó szorosan tekerjük, nehogy lehetősége legyen szétesni.

A szusi elkészítése valójában igen kreatív dolog. Ha készen van, fogyaszthatjuk magában, de mártást is kínálhatunk hozzá. Teríthetünk az algalap és a rizs közé szezámmagot, hogy a szusi szezámmagos bevonatú legyen, vagy bármilyen ízesítést is. Szójaszósszal párosítva egyébként igazán ízletes ez a különleges, finom ennivaló!

2016.09.07.

Forrás:

http://www.vitorlazas.hu/szusi-keszitese-otthon_img-1.html

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.