Konyhai praktikák a zökdségekhez

Szerző : | 0 Hozzászólás | On : 2016-02-07 | Kategória : Cikkek

Akkor lesz igazán aromás és jóízû a gomba, ha párolása elõtt a serpenyõbe téve megsózzuk. A sótól levet ereszt, és a saját levében párolódik puhára.

A nyers zöldségféléket nem szabad hosszasan áztatni, mert értékes vitaminjai hamar kioldódnak.

Ha a paradicsomot egy pillanatra forrásban lévõ vízbe tesszük, utána könnyen lehúzhatjuk a héját.

A megfonnyadt és nagyon öreg zöldséget használhatóvá tehetjük, ha elõzõleg legalább egy napig tiszta, hideg vízben áztatjuk a jól megmosott burgonyát vagy a gyökeret-répát. (Természetesen vitaminra ebben az esetben ne nagyon számítsunk, egyrészt mert az öreg, ráncos zöldfélében már amúgy is kevés volt, másrészt a hosszas áztatás sem tesz jót neki.)

Leveles zöldségfélét, salátát langyos vízben mossunk meg, hogy a felszínre jöjjenek a benne megbúvó apró bogarak vagy kukacok. Ezután folyó hideg vízben többször öblítsük át, majd hagyjuk lecsöpögni.

A megtisztított és feldarabolt, fehér színû zöldségek, mint a karfiol, a zeller, a gomba, valamint az alma, körte, citromlével meglocsolva megtartják szép fehér színûket, enélkül csúnyán megbarnulnak.

Ha a karfiol már nem friss és foltos, kevés tejet öntsünk a fõzõvizébe, attól kifehéredik.

Ha a salátának való elõfõzött zöldséget jeges vízbe tesszük, ropogósságát és színét megõrzi.

A gombát csak folyó vízben, enyhe dörzsöléssel érdemes megmosni, különben értékes tápanyagai kioldódnak a vízben.

Ha fedõ nélkül fõzzük a karfiolt, puffasztó gázai elillannak a levegõbe.

A lereszelt citromhéj cukorral összekeverve a hûtõszekrényben sokáig eláll, ugyanígy a narancshéj is, de csak jól záródó üvegben.

Ha csak néhány csepp citromlére van szükségünk, kár felvágni egy egész gyümölcsöt. Ilyenkor egy hústût beleszúrunk, kicsit megnyomjuk, és a pici lyukon kifolyik annyi lé, amennyi éppen szükséges. A citromot ezután folpackba csomagolva néhány napig még a hûtõszekrényben tárolhatjuk.

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.