Bejgli

2016-10-07

Egyéb hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 13 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg porcukor
  • 2 kanál tejföl
  • 1 csipetnyi só
  • 1 db tojás a lekenéshez

Az étel elkészítésének leírása

Lépés  1

Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben és 2 kanál cukrot adunk hozzá,hagyjuk felfutni. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet,hozzáadjuk a porcukrot,margarint,a tojássárgáját,tejfölt és a sót.

Lépés  2

Ha felfutott az élesztő ,akkor a tálba öntjük és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Ha összeállt a tészta ,akkor 2 egyenlő részre veszem és cipó alakúra formázom és hagyom pihenni 30 percet. Konyharuhával letakarom. Ezután téglalap alakúra nyújtjuk. Kb 0.5 cm-es-re kell kinyújtanunk a tésztát.

Lépés  3

Rákenem a tölteléket és a széleket visszahajtva feltekerem. Fontos ,hogy a csavarás vége alul legyen. Olajozott morzsázott tepsire teszem és a tetejét egész tojással lekenem.

Lépés  4

Oldalait hurkapálcikával vagy villával megszurkálom. Langyos helyen hagyom 30 percig. 160 fokos előmelegített sütőben megsütjük.

Lépés  5

Töltelékek:

Mákos sütőtökös:

40 dkg darált mák

40 dkg sütőtök

20 dkg porcukor

2 marék mazsola

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet mézeskalács fűszer

A sütőtököt meghámozzuk és kimagozzuk. Sós vízben puhára főzzük. A tököt simára turmixoljuk vagy törjük és hozzákeverjük a darált mákot, porcukrot. Fűszerezzük a mézeskalács fűszerrel és vaníliás cukorral tesszük pikánssá. Beleforgatjuk a mazsolát és kenhető állagúra dolgozzuk.

Lépés  6

Túrós almás:

3-4 db alma

40 dkg túró

2 kanál tejföl

5 kanál porcukor

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

A túrót áttörjük és reszelünk hozzá citrom és narancshéjat. Csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük és a tejföllel kikeverjük. Vaníliás cukrot és porcukrot adunk hozzá ,hogy finom édes legyen. Az almát apró kockára vágjuk és belekeverjük a túrókrémbe. Kenhető állagúra kell kidolgozni a tölteléket.

Lépés  7

Diós meggyes:

60 dkg darált dió

10 dkg porcukor

30 dkg meggybefőtt(+ a leve)

1 csipetnyi őrölt szegfűszeg

1 csipetnyi őrölt fahéj

néhány csepp rum vagy rumaroma

A darált diót keverjük össze a fahéjjal és a szegfűszeggel.

Hozzáadjuk a porcukrot,meggyet és annyi befőtt levet ,hogy könnyen rátudjuk kenni a tésztára majd a tölteléket.

Néhány csepp rummal tesszük karakteressé. Kenhető állagú tölteléket kell kapnunk.

Átlag pontszám

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet

2 ember pontozta a receptet

Kapcsolodó receptek:
  • Mézes puszedli

  • Puncs szelet

  • Ír krémlikőr házilag

  • Süss te is mézeskalácsházikót könnyedén!

  • Így készítsd a keksztekercset!

Karácsonyi receptek

Konyha24.hu karácsonyi receptajánlata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.