Francia macaron

2016-02-18

A macaron XIV-XV. századi olasz gyökerekkel rendelkező sütemény, amely tojásfehérjéből és darált mandulából készült apró édességként kezdte meg hódító útját.
Készítsetek macaront házilag!Mi segítünk nektek egy remek recepttel.

Egyéb hozzávalók

  • 150 gr.mandulaliszt
  • 150 gr.porcukor
  • 150 gr.kristálycukor
  • 4 dl víz
  • 2*55 gr.tojásfehérje /4 db tojás/

Az étel elkészítésének leírása

Lépés  1

Állítsuk össze a massza egyik részét! Ehhez keverjük össze a mandulalisztet és a porcukrot, majd adjuk hozzá az egyik adag tojásfehérjét.

Lépés  2

Főzzünk cukorszirupot! A vízhez hozzáadott kristálycukrot forraljuk fel 118-120°C-ra. Fontos a hőmérséklet leellenőrzése például egy konyhai maghőmérő segítségével, mert a cukorszirup csak ezen a hőmérsékleten használható fel a továbbiakban.

Lépés  3

Keverjünk habot! A másik adag tojásfehérjét verjük fel félig habbá, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl kemény. A félig felvert habot ezután lassabb fokozaton keverjük, és közben folyamatosan csurgassuk hozzá a cukorszirupot, majd várjunk vele, míg egy kicsit visszahűl.

Lépés  4

Készítsük el a massza másik részét! A felvert hab 1/3-át adjuk hozzá a mandulalisztes masszához, keverjük össze vele, majd adjuk hozzá a maradék habot is, és lapátoló mozdulatokkal dolgozzuk össze őket. Ne ijedjünk meg, ha összeesik a hab, és sokkal folyósabb lesz, mint például egy piskótatészta alapja. A lényeg az, hogy „szalagosra” keverjük, azaz ha kiemeljük belőle a kanalat, akkor arról darabosan potyogjon le a habos massza.

Lépés  5

Színezzük a „tésztát”! Ha színes macaronokat szeretnénk készíteni, akkor használhatunk mesterséges ételfestéket, vagy természetes színezőket (például: céklalé, sáfrány, kakaópor). Ha porállagú ételfestéket használunk, akkor azt már a mandulalisztből és porcukorból álló keverékhez adjuk hozzá, ha folyékonyt, akkor a habos masszához öntsük.

Lépés  6

Formázzuk meg a korongokat! Töltsük habzsákba a masszát, és egy vékonyabb nyomócső segítségével formázzuk meg a sütőpapírral kibélelt tepsin a kb. 3 cm átmérőjű korongokat, amelyek 1,5-2 ujjnyi távolságra legyenek egymástól. Fontos, hogy ne legyenek rajtuk kicsúcsosodások, ezért ennek érdekében emeljük fel a tepsit és ütögessük meg alulról, hogy egyenletesen terüljenek el a korongok. A macaron szabályosan kerek, felülete teljesen sima, és vékony „talpazata” van, amely majd sütés közben formálódik ki.

Lépés  7

Hagyjuk állni a korongokat! 40-45 percre pihentessük őket, hogy felületükön bőrréteg keletkezzen, amely védelmet biztosít az ellen, hogy tetejük kirepedezzen sütés közben.

Lépés  8

Süssük meg a korongokat! Előmelegített sütőben, 155 °C-on, 8-10 percig süssük a macaron-korongokat. Ha megfelelő állagú masszát kevertünk, akkor a tetejük nem fog szétrepedni, és az 5. perc környékén a talpak is megjelennek. Sütés után hagyjuk kihűlni, és a sütőpapír szépen leválik a korongok aljáról.

Lépés  9

Készítsünk tölteléket! A töltelékek alapanyagainak és ízeinek csak a fantázia tud határt szabni. A macaronokat megtölthetjük csokoládé (ganache = csokoládékrém), karamell, vagy gyümölcs ízesítésű krémmel, illetve pikánsabb lekvárral vagy gyümölcszselével.

Lépés  10

Ganache (csokoládékrém) - 5 dl tejszínt felforralunk, és hozzáadunk 60 dkg feldarabolt étcsokoládét, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd jól átkeverjük. Rummal ízesíthetjük.
Meggyes töltelék - 10 dkg meggyet (befőtt is jó) aprítógépben felaprítunk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és egy kiskanálnyi keményítőt vagy pudingport, továbbá egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük.
Folyamatos kevergetés mellett mindezt krémmé főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután kisebb adagokban hozzáadunk 60 g vajat, simára keverjük, és mentasziruppal ízesítjük a krémet.

Lépés  11

Állítsuk össze a macaronokat! Két-két korongot egy kiskanálnyi töltelékkel ragaszthatunk össze. Fogyasztás előtt legalább egy napig hagyjuk állni.

Átlag pontszám

(4.3 / 5)

4.3 5 4
Értékeld a receptet

4 ember pontozta a receptet

Kapcsolodó receptek:
  • Bólé friss gyümölcsökből

  • Lazactatár

  • Karácsonyi puncsgolyócskák

  • Fehércsokoládés piskótatekercs

  • Krémes

Karácsonyi receptek

Konyha24.hu karácsonyi receptajánlata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.