Így főzz finom pacal pörköltet

2016-02-29

  • Mennyiség: 6
  • Főzési idő: 3:00 h

Így készítsd te is a pacalt,ha igazán finom pacal pörköltet ennél!

Egyéb hozzávalók

  • 15 dkg szalonna /pörkölt/
  • 3 kg pacal /pörkölt/
  • 50 dkg vöröshagyma /pörkölt/
  • 3 db babérlevél /pörkölt/
  • 1 tk. só /pörkölt/
  • 1 kh.őrölt bors /pörkölt/
  • 1 kh.őrölt kömény /pörkölt/
  • 1 kh.majoranna /pörkölt/
  • 3 ek.pirospaprika /pörkölt/
  • 1 db tv paprika /pörkölt/
  • 1 db paradicsom /pörkölt/
  • 6 gerezd fokhagyma /pörkölt/
  • 5 dl vörösbor

Az étel elkészítésének leírása

Lépés  1

Készítsük elő az alapnyagokat!

Lépés  2

A pacalt tenyérnyi darabokra vágom, hidegvizbe beáztatom, majd egyenként átnézem és megtisztitom az esetleges faggyútól vagy egyéb szennyeződéstől. Több vizben átmosom, én a mosogatóban szoktam áztatni és mosni. Ha lenne szaga, akkor a vizbe rakok egy kis ecetet áztatom benne egy darabig, majd átöblitem tiszta vizzel.

Lépés  3

Abálás: A tenyérnyi tisztitott darabokat egy nagy fazékba teszem, a következő füszerek kiséretében: Babérlevél, só, bors, majoranna, vöröshagyma, fokhagyma. A füszerek mennyiségét azért nem irom, mert a pacal mennyiségétől és izléstől is függ. Kb. 3-4 órahosszat is kell főzni, amig félpuha lesz akkor elzárom, a vizet leöntöm, majd ismét hideg vizben többször átöblitem a darabokat.

Lépés  4

Csíkozás előtt mégegyszer átnézem a darabokat, mert, ha egy kis faggyú darabot nem vettem volna észre az abálás után jobban megmutatkozik. Felcsíkozom a pacalt, csikozás után is átmosom.

Lépés  5

A szalonnát kockára vágom és kiolvasztom.A hagymát nagyon apróra vagdalom. A hagymát megfonnyasztom a szalonnás zsiradékon,ha kell még zsíradék,akkor olajjal pótolom. Ha megdinsztelődött a hagyma, megszórom 3 csapott evőkanál pap- rikával, öntök rá egy kevés vizet, elkeverem, ráteszem a pacalt, jól össze- forgatom, felöntöm annyi vizzel, amennyi feléri, beborítom, és főzöm.

Lépés  6

Kb. amikor már 3/4-ig megfőtt ,akkor teszem bele a fűszereket,vörösbort az apróra vágott paprikát és paradicsomot.

Lépés  7

Az elforrt levet apránként pótolom.Vigyázni kell, nehogy túl híg legyen a szaft !

Recept Típusa: Címkék:,
Átlag pontszám

(3.5 / 5)

3.5 5 10
Értékeld a receptet

10 ember pontozta a receptet

Kapcsolodó receptek:
  • Mézes puszedli

  • Süss te is mézeskalácsházikót könnyedén!

  • Így készítsd a keksztekercset!

  • Karácsonyi halászlé

  • Karácsonyi habkarika

Karácsonyi receptek

Konyha24.hu karácsonyi receptajánlata

Hozzászólás (1)

  1. Beküldte: Ispán Árpád on 2016-03-01

    2.lépésnél egyszerűen felforralom 10-15′-ig, majd a habos lét leöntöm, pacalt újra átmosom. A széna illetve a takarmány “illata” ekkor érződik ki.
    3 lépésnél, só nem kell az abáláshoz, kuktában szuszogástól kezdve 45′, majd hagyni benne 15′-ig. csíkozás után a hagymához adom a sót, dinsztelem, tört fokhagymát teszek még bele, így intenzívebb lesz az íze! A pirospaprikát lassan adagolva bő vízzel, illetve két merőkanálnyi aba lével kikeverem addig, míg hirtelen híggá nem válik, és igenis bő lével, újra fűszerezve még egy órát főzöm sűrűre! És ha esetleg “elúsznék” a levével, vékony fokhagymás rántással turbózom. E pacalt Én körmösen szeretem, (első körömmel, mert az húsosabb) és a pacallal forralom, abálom… …Ergo= Enyém jobb!!

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.