Lilahagymás pogácsa

2016-02-21

  • Mennyiség: 6-8
  • Főzési idő: 2:00 h

Fodor Emese receptje

Egyéb hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 2 evőkanál só
  • 2 darab tojás
  • 1 dl tej
  • 1 pohár nagytejföl
  • csipet cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 4 darab lilahagyma

Az étel elkészítésének leírása

Lépés  1

A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam 10 percig pihenni.
A vajat elmorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a sót. Közepébe egy mélyedést készítettem, ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt.
A tésztát összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem két órára.
A 7 dkg vajat felolvasztottam, majd a fél karikára vágott lila hagymát lassú tűzön pirosra sütöttem benne. Langyosra hűtöttem.

Lépés  2

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd a hagyma háromnegyedével megkentem. Ezután hajtogattam. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére.
A maradék hagymát ekkor kentem a tésztára. Mindkét oldalról behajtottam a tésztát a közepéig, majd kettéhajtottam. Hűvös helyen hagytam pihenni legalább fél-egy órán át.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a legkisebb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.

 

Átlag pontszám

(4.2 / 5)

4.2 5 46
Értékeld a receptet

46 ember pontozta a receptet

Kapcsolodó receptek:
  • Mézes puszedli

  • Süss te is mézeskalácsházikót könnyedén!

  • Így készítsd a keksztekercset!

  • Karácsonyi halászlé

  • Karácsonyi habkarika

Karácsonyi receptek

Konyha24.hu karácsonyi receptajánlata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.