Mézeskalács

2016-10-18

  • Elkészítési idő: 1:30 h

Könnyű recept,érdemes kitartóan próbálkozni az elkészítéssel,mert igazi karácsonyi különlegesség!

Egyéb hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1/2 kk gyömbér
  • 1 dkg szalalkáli
  • 1/2 kk őrölt fahéj
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet zsemlemorzsa
  • 3-4 dkg narancshéj
  • 2 kanál kakaó

Az étel elkészítésének leírása

Lépés  1

A mézet felmelegítjük a vajjal, beledolgozzuk a porcukrot és a lisztet, majd a kakaót, a fűszereket, végül az elhabart tojásokat. Addig dagasztjuk, míg a tészta elválik az edény falától. Legalább 24 órát érleljük, majd 2-4 mm vastagra nyújtjuk, lisztezett formákkal kivágjuk a figurákat. Megvajazott, kilisztezett tepsiben tesszük az előmelegített sütőbe, és közepes tűzön pár perc alatt megsütjük.

Lépés  2

A díszítéshez cukormázat készítünk: 25 dkg porcukrot egy tojásfehérjével fakanállal jól kikeverünk, adagokra osztva színezhetjük is. A vonalas, rajzolt mintákhoz használjunk nyomózsákot, vagy egyszerűen szúrjuk ki egy kisebb nejlonzacskó egyik sarkát. A máz arra is jó, hogy színes apró cukorgyöngyöket ragasszunk a sütikre.

Lépés  3

TIPP: a tepsiből csak akkor szedjük ki a süteményeket, ha már legalább kéz-melegre hűltek, különben könnyen elgörbülnek, ezért jó, ha több, váltott tepsivel dolgozunk. Sütés, kihűlés után festhetjük, díszíthetjük cukormázzal, ami néhány óra alatt tartós keményre szárad.

Átlag pontszám

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet

2 ember pontozta a receptet

Kapcsolodó receptek:
  • Mézes puszedli

  • Puncs szelet

  • Ír krémlikőr házilag

  • Süss te is mézeskalácsházikót könnyedén!

  • Így készítsd a keksztekercset!

Karácsonyi receptek

Konyha24.hu karácsonyi receptajánlata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.