Tél végi tavasz eleji kerti munkák

Szerző : | 0 Hozzászólás | On : 2016-03-17 | Kategória : Cikkek

Mi a teendőnk tél végén a kertben?

Lassan, de biztosan közeledik a tavasz. Tél végén a kert még pihen, ám bizonyos munkálatokat el kell végeznünk benne, hogy szép, egészséges, mutatós udvarra számíthassunk!

A természet újjáéledését a hosszúnak tűnő, hideg téli hónapok után csodálatos nézni! Mielőtt azonban kipattannának az első rügyek, kopott, száraz barnából zöldesbe váltanának a fák, van néhány teendőnk a kertben, mellyel előkészítjük azt az újjáéledésre!

Melyek az első tavaszi munkák az udvaron? Lássuk sorjában, mit kell elvégeznünk, hogy ismét csodaszép, mutatós legyen a kertünk!

Kezdjük a füves részekkel. Fogjunk egy lombseprűt, és tisztítsuk meg a füvet. Ennyi egyelőre elég, hogy karban tartsuk az udvar ezen részét.

Ilyenkor már szoktathatjuk a kinti levegőhöz az eddig benn tárolt és teleltetett növényeinket is. Ha nincs fagy, nyugodtan rakjuk ki őket a szabad levegőre. Tél végén már gyakran emelkedik 10 fok fölé a hőmérő higanyszála, ilyenkor jól érezhetik kint magukat. Minden olyan növényt, amelyet esetleg tél folyamán vettünk vagy kaptunk és nagy eséllyel korábban növényházban éltek, szintén szoktassunk lassan a szabad levegőhöz.

Készüljünk fel arra, hogy metszeni biztosan kell. A lombhullató fákat ilyenkor kell metszeni, kivétel ezek alól a diófa. Cserjék és félcserjék között azokkal kezdjük a metszést, amelyek nyáron és ősszel virágoznak.

Egyes típusokkal érdemes megvárni, amíg kiderül, mennyire tett bennük kárt a fagy. Ide tartoznak az örökzöld növények, a hortenziák és a rózsák. Nem szükséges egyelőre metszeni a szőlőt, mert az akkor is lehet, ha a rügyek már duzzadtak, de akkor is végezhetünk még metszési munkálatokat a szőlőn, ha a rügyek kipattannak.

Sok esetben kell szembesülnünk azzal, hogy bár már virágzik egy bokrunk, vissza kell metszeni, hogy hajtást hozzon és nőjön. Ilyenkor a virágoktól kénytelenek vagyunk megválni.

Mielőbbi metszésre várnak a gyümölcsfák. Közülük is a legfontosabb az alma, a körte, a szilva, a cseresznye, a meggy, a kajszibarack és a birsalmafa megmetszése. Ha még esélyes a mínusz 5 fok, ne kezdjünk hozzá, csak ha már ennél melegebb hőmérsékletre számíthatunk.

A mandulafával érdemes várni, hogy felmérjük a fagykárokat – ezután metsszük meg őket. Ugyanígy ráér megmetszeni az őszibarack fákat is.

Ha szeretnénk nagyobb terméshozamot, akkor sose metsszük túlságosan vissza a hajtásokat, illetve ne vágjunk le túl sok ágat.

Az első tavaszi munkák között szükséges még a fák törzsével is foglalkoznunk. Megvédhetjük őket attól, hogy elszaporodjanak rajtuk a kártevők, ha alaposan átnézzük a törzseket – ha találunk odvakat, azokat kezeljük -, illetve végigmegyünk rajtuk kefével. Végezzünk el egy lemosó jellegű permetezést is.

Forrás:

http://kapanyel.blog.hu/2013/04/02/elso_tavaszi_munkak_a_kertben

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.