Tökéletes pite tészta

Szerző : | 0 Hozzászólás | On : 2016-03-17 | Kategória : Cikkek

Hogyan lesz tökéletes a piténk?

Nem sikerül mindig egyformán jól, vagy eleve gondjaink vannak a pite elkészítésével? A pite tésztának is megvannak a maga fortélyai, s ha ezeket ismerjük, többé nem kell a tészta miatt aggódni!

A pite bármilyen lehet. Almás, diós, meggyes – számos verzióból válogathatunk. Mindegyikhez el kell azonban készíteni a megfelelő alapot: a tésztát. Ezen múlik minden.

Lássuk, hogyan is készül egy igazán jó pite. Előszöris érdemes eldönteni, hogy mennyire szeretnénk levegősre készíteni a tésztát. A levegősebb változatok érdekében zsír vagy margarin hozzáadása ajánlott! Vajjal, vagy vaj és margarin együttes (egyenlő arányú) alkalmazásával még kellemesebb ízű tésztát kapunk.

Készítsük a pite tésztát akkorára, hogy beleférjen két sütikészítő formába. Ehhez 480 gramm lisztet, 130 gramm margarint vagy vajat (vagy mindkettőt, fele-fele arányban) használjunk. 125 milliliter hideg tejre, 1 teáskanálnyi sóra és 1 teáskanálnyi ecetre lesz még szükségünk.

Ha minden megvan, készítsünk elő egy nagy tálat és szitáljuk bele a lisztet, valamint a sót. Tegyük bele a margarint, a vajat (vagy mindkettőt), öntsük bele az ecetet, ezután alaposan nyomkodjuk és keverjük az egészet össze. A mixer, amelyen van kés, sokat segíthet ebben, de a vajat, margarint villa segítségével is könnyebben összenyomhatjuk.

A tésztakezdemény egyik felére öntsünk egy evőkanálnyi tejet és hagyjuk összerázódni vele. Majd egy újabb tésztarészre öntsünk ugyanennyit, azt is rázzuk össze. Ezt csináljuk öt-hat evőkanálnyi tejjel és tésztarésszel, csak akkor hagyjuk abba, ha már elég nedves a tészta.

Ezután boríthatjuk ki a liszttel megszórt munkafelületre a tésztát. Alakítsunk ki belőle két lapos kört. Csomagoljuk őket zsírpapírba és rakjuk be a fagyasztóba kb. 20 percre.

Tegyük ki ismét a hűtött tésztát a munkafelületre, és nyújtsuk nagyon vékonyra. A sütőformába úgy tudjuk beletenni, hogy rátekerjük a tésztát egy sodrófára. Nyomkodjuk a formába a tésztát, majd vágjuk le a maradékot a széleinél.

Itt már szükségünk lesz az adott receptre, hogy pontosan milyen sütemény készül a tésztából. Ha azonban elősütést kell végeznünk, érdemes a formába rakott tésztára zsírpapírt borítani és azt kissé lenyomni úgy, hogy rászórunk valamit ideiglenesen. A pite tésztáját barnulásig sütjük, nagyjából 10 percen keresztül, 200 fokra melegített sütőben.

2015.01.30.

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.